Termékkereső

Ki olvas minket

Oldalainkat 5 vendég böngészi
Február PDF Nyomtatás E-mail
2009. május 02. szombat, 19:55

Elérkezett az ablakpárkányon történő vetés ideje

Statisztikailag egykoron a február volt az év leghidegebb hónapja, de a legújabb statisztikák szerint ez a hónap pontosan olyan hideg, illetve meleg, mint a január. A nap azonban egyre erőteljesebben melegít, és február elteltével gyorsan megérkezik a tavasz. A magkatalógusok már megjelentek, és nincs is túl korán, mert ha saját maga kíván kertészkedni, és magokat vetni a kiültetéshez, a legtöbb magnak hosszú időre van szüksége a fejlődéshez, mielőtt a palántát ki lehet ültetni a kertbe.

Elkezdheti a műveletet az ablakpárkányon, lehetőleg csíráztatóban. A fűtött típusúak abszolút ideális megoldást kínálnak. Beszerezhet egyet a boltban, vagy készíthet saját kezűleg, hő és fény alkalmazásával. Ha saját maga veti el a nyári virágokat, az bizony jelent némi pluszmunkát, de költségtakarékos módszer.

A nyári virágokon kívül a későbbi ültetéshez vethet februárban epret, rozmaringot, zellert, articsókát, spárgát és paprikát.

 

Burgonya az erkélyen

Ha már viszket az ujja a munkálatokért, és Ön akar lenni az első, aki betakaríthatja a burgonyatermést, csíráztathat egy korai fajtát a hónap közepétől. Érdemes elkezdenie a talaj előmelegítését is. Egy fagymentes időszakot követő meleg napon helyezzen egy réteg komposztot a korai burgonyának kijelölt ágyásra. Fedje le áttetsző műanyag fóliával. A fekete műanyag fólia felfogja a meleget,és visszasugározza a levegőbe, míg a napmeleg és a fény az áttetsző műanyag fólián keresztül átjut a talajba. A műanyag fóliarétegnek komposzt elhelyezése nélkül is van bizonyos hatása, és ha volt már olyan problémája, hogy százlábúak vagy lárvák rágtak lyukakat a burgonyába, inkább ne helyezzen komposztréteget a burgonyaágyásra.

Márciusban ültesse ki az első burgonyát, és fedje le műanyag fóliával. Eljön az az idő, amikor megjelennek az első hajtások. Ekkor emelje fel a műanyag fóliát, hogy beáramolhasson a levegő. Sőt, ennél jobb megoldás, ha a sorok fölé felállított tartókarikákra helyezi a fóliát, hogy alagutat képezzen.

Fagy esetén a növények védettek lesznek, és ha erős fagy várható, fedje le valamilyen szigetelőanyaggal.Egyetlen soron próbálja ki ezt a módszert. Ez mindenképpen kezelhető.
Egy másik apró trükköt alkalmazhat, ha a burgonyát cserépbe vagy termesztő zsákba, egy polisztirén dobozba vagy vékony nádfonattal rendelkező dobozba helyezve ülteti el, és jól megvilágított helyre teszi, hogy a fejlődő növények ne legyenek kuszák és elsárgultak. Ha már nem valószínű, hogy fagy lesz, vegye ki a növényt a cserépből, és ültesse ki közvetlenül a kertbe. Ha a növények termesztő zsákban vannak, ugyanígy cselekedhet, vagy ráhelyezheti a növényekkel teli zsákot egy másik zsák tetejére. Vágjon lyukat az első zsák aljába és a másik zsák tetejébe, hogy a burgonya gyökerei mélyebb rétegbe juthassanak el. Ezt követően a gumó növekedhet tovább a föld alatt. Ez a módszer különösen akkor biztosít jó megoldást, ha erkélyen vagy kisebb kertben nevelik a burgonyát, mert nincs megfelelő konyhakert.

 

Vékonyabb sövény

A legtöbb fa és bokor esetén a metszés olyan művelet, amelyet egész évben végzünk, a legfrissebb kutatások pedig azt mutatják, hogy különösen a gyümölcsfák esetén jobb a metszést nyáron végezni, mert a fa növekedési periódusában a seb gyorsabban gyógyul. Másrészről, az ebben az időszakban elvégzett metszés előnye, hogy nem kell eltakarítania hatalmas mennyiségű lombozatot.
Jó ötlet februárban vagy márciusban visszavágni egy túl vastagra vagy túl magasra nőtt sövényt. Ne feledje, hogy egy kissé a kívánt magasság alá vágja vissza a sövényt, hogy a következő évben könnyebb legyen formára vágni.

Ha a sövény nagyon vastag, a legjobb megoldás az, ha ebben az évben csak az egyik oldalát vágja vissza erőteljesen, és a következő évben csinálja meg a másik oldalt.

 

Próbálja ki az oltás művészetét.

A gyümölcsfák oltása nem egyszerű, de nem is különösebben bonyolult művelet, ha megtanulta a vágás megfelelő módját. Mielőtt a komolyabb művelet végrehajtásához fogna, próbáljon gyakorolni mindenféle lefűrészelt ágakon. Tehát ha ténylegesen kísérletezni szeretne a gyümölcsfák oltásával, most kell oltványokat készítenie az oltáshoz. Ez egy valódi kihívásokat rejtő hobbi, amely azzal az előnnyel jár, hogy ugyanazon a fán többféle típusú gyümölcsöt nevelhet. Az oltáshoz ideális oltvány egy ceruzavastagságú, erős, nyári hajtás. Tartsa az oltványokat hűvös, nedves helyen, lehetőleg a földbe temetve, hogy frissek és ruganyosak legyenek április végén, amikor részletes, lépésről-lépésre levezetett magyarázatot közlünk az oltás végrehajtásának módjáról.

 

A növények belehalnak a napszúrásba

Februárban a fagy és a nap kombinációja számos évelő növény számára a végzetet jelentheti. Védheti ezeket a növényeket fenyőágakkal. A nap által okozott károkat később a leveleken kialakult barna foltok formájában fogja észrevenni, amelyek a kiszáradás miatt alakultak ki, melyet a napfény és az a tény eredményezett, hogy fagyos időben a növények nem tudnak elegendő vizet felszívni a párolgás miatt elvesztett nedvesség pótlásához.

 

Meleg a melegházban

A melegházban a kintihez képest valamivel magasabb lehet a hőmérséklet, és mivel jobb idők jönnek, a növények is ébredezni kezdenek. Fordítson különös gondot arra, hogy a növények kapjanak egy kis vizet. Ha korai rebarbarát szeretne, ásson ki egy csomót a kertből, és hozza be a házba.

forrás: www.fiskars.hu

 

Kimenjek a kertbe?